Genforeningen 2020

10. juli er det 100 år siden, at Christian 10. red over den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding for at indlede en uges besøg Sønderjylland, der nu atter var blevet dansk.

På 100-års dagen følger vi i fodsporene på kongens rute, der gik fra Frederikshøj til Tyrstrup Kirke i Christiansfeld og videre til Haderslev og Aabenraa. Som sin bedstefar vil H.M. Dronningen besøge disse steder, som led i rundturen.

Karettur ved Frederikshøj og besøg i Christiansfeld

En kongelig karettur genskaber det ikoniske øjeblik på landevejen syd for Kolding. Et bronzebånd og en nyfortolkning af den historiske æresport markerer den historiske grænse, og turen fortsætter til Christiansfeld, som i 2015 blev optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Etapen afsluttes med en andagt i Tyrstrup Kirke.

Genforeningsfest i Christiansfeld

Festen fortsætter i Christiansfeld efter det kongelige besøg. Christiansfeld Centret byder på en lang række af aktiviteter og underholdning med bl.a. gratis sønderjysk kaffebord, musik af kendte artister og teater og lege for børn. Man kan også deltage i byrundvisninger og høre om tiden i Christiansfeld før og efter Genforeningen.

Dansk-tysk kærlighedshistorie i Haderslev

Næste stop for det kongelige besøg er Haderslev, hvor der i Damparken vises glimt af den unikke opsætning af Shakespeares ”Romeo og Julie”. Med en dansktalende Romeo og en tysktalende Julie symboliserer forestillingen spændingsforholdet mellem sprog, kærlighed og national loyalitet, som det udspandt sig i mange familier i det dansk-tyske grænseland.

Genforeningsparken indvies

Dagens tredje og sidste stop er Folkehjem i Aabenraa, hvor H.M. Dronningen indvier den nyetablerede genforeningspark. Der vises uddrag af operaen ”Grænsemageren”, som skildrer de politiske og personlige dramaer for den centrale nøglefigur H.P. Hanssen, hvis politiske karriere havde adskillige højdepunkter på Folkehjem. Kongeskibet lægger til i Aabenraa Havn.

Programmet offentliggøres på hjemmesiden www.genforeningen2020.dk forud for arrangementet. Tidspunktet for arrangementet er foreløbigt.

Teksten er lånt fra hjemmeside https://genforeningen2020.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.